Ce este Dirofilaria?
Dirofilaria immitis este un parazit ale carui larve sunt transmise cu ajutorul tantarului, in timpul hranirii acestuia cu sange, de la animalele bolnave la cele sanatoase. Larvele patrung in organism pe cale cutanata (prin piele) si ajung adulte dupa 3-4 luni. La 6 luni de la patrundere acestea pot deja sa se inmulteasca. Microfilariile apar la nivelul circulatiei periferice (urechi, membre) in timpul serii si noptii. Acestea se retrag spre dimineata din circulatia periferica. In general femelele(66%) sunt mult mai sensibile decat masculii (38.6%).
Ce se intampla dupa ce Dirofilariile ajung in organism?
Dirofilariile, prin talia lor mare, actioneaza mecanic si blocheaza ventriculul drept si artera pulmonara; pot provoca anemii pentru ca se hranesc cu sange si , de asemenea, provoaca iritatii. Ele pot provoca embolii prin antrenarea parazitilor in torentul sanguin, astfel ca se poate ajunge la moartea animalelor prin ruperea vaselor de sange de la nivelul creierului. Arterele pulmonare sunt afectate o data cu patrunderea parazitului in interiorul lor. Deoarece parazitii sunt foarte mari celulele sistemului imunitar nu ii pot distruge si ajung sa creeze o inflamatie ce duce la degradarea arterelor prin obstruarea sau dilatarea lor. Toate aceste modificari sunt vizibile radiografic.
Consecutiv afectarii arterelor pot aparea si anevrisme sau se pot forma coaguli de sange anormali in interiorul acestora astfel ca sangele este dirijat catre alte artere neafectate, iar la nivelul pulmonului se acumuleaza lichid in jurul celor afectate. Consecutiv migrarii larvelor la nivel pulmonar arii intregi devin dure si incabile de a mai oxigena sangele trimis de la inima.
In mod normal sangele este pompat cu usurinta la nivelul arterelor pulmonare, iar atunci cand acestea sunt afectate de prezenta dirofilariilor sangele este pompat din ce in ce mai greu, atunci apare hipertensiunea pulmonara, cordul este nevoit sa pompeze mai puternic.
Cand viermii ajung si la nivelul cordului acesta trebuie sa pompeze mai repede, cu mai multa putere. In astfel de situatii musculatura cardiaca incepe sa se dilate astfel ca nu se mai pot transmite normal impulsurile electrice ducand la aparitia aritmiei cardiace.
In orice boala a inimii in care apare aritmie moartea este iminenta.
Daca cordul drept oboseste si nu mai poate face fata pomparii sangelui se pot acumula lichide in cavitatea abdominala, astfel ca abdomenul apare balonat, iar animalul prezinta dificultati in respiratie.
Ce simptome poate prezenta un animal cu Dirofilarioza?
- tuse si oboseala – sangele nu se mai oxigeneaza corespunzator la nivelul pulmonului
- sangerare la nivelul nasului – sangele nu se mai coaguleaza corespunzator la nivelul pulmonului
- pneumonie non-infectioasa- datorita inflamarii excesive a unor zone de la nivel pulmonar
Cum se poate diagnostica afectiunea?
Pentru depistarea parazitului se poate face o radiografie punand in evidenta modificarile de volum si pozitie ale cordului si arterei pulmonare, identificarea in sange a larvelor sau prin testarea rapida imunocromatografica pentru depistarea antigenului dirofilariozei.
Care este tratamentul intr-o atfel de afectiune?
Tratamentul cuprinde 2 faze:
1.Distrugerea dirofilariilor adulte (terapia cu adulticide)
Exista doua substante principale administrate de catre medicii veterinari in cadrul terapiei cu adulticide:
Melarsomina (Immiticide) – acest medicament este administrat intramuscular profund in musculatura lombara, fie in doua zile (o inoculare pe zi, doua zile consecutiv), fie la pacientii cu o forma mai severa, intr-un protocol disociat (o inoculare, urmata la o luna mai tarziu de doua inoculari consecutive, la interval de o zi una de alta, insumand un numar de 3 injectii). Produsul Immiticide este la ora actuala cel mai utilizat medicament in tratarea dirofilariozei.
Thiacetarsamida sodica (Caparsolate, Filoramide) – acest medicament se administreaza intravenos. Cea mai uzitata schema de tratament este administrarea a doua injectii pe zi la interval de 8 ore, doua zile consecutiv, insumand un numar de 4 injectii.
2.Distrugerea microfilariilor (larvelor)
Acest lucru este efectuat numai la cainii cu testul filarial pozitiv. Substantele microfilaricide sunt administrate la o luna de la terminarea tratamentului adulticid.
Milbemicina (Interceptor) – este un medicament care se administreaza lunar pentru a preveni infectarea cu Dirofilaria spp. si care este eficient in distrugerea microfilariilor.
Ivermectina (Ivomec) – o forma concentrata a acestui medicament este administrata pentru a ucide microfilariile.
Ce se intampla cu animalul atunci cand nu beneficiaza de tratament?
Atunci cand un caine este bolnav de dirofilarioza si nu beneficiaza de tratament sistemul lui imunitar este stimulat pana la limita. Anticorpii care nu mai sunt instrumente ale sistemului imunitar devin proteine inflamatorii si sunt produsi continuu. In cantitate foarte mare acestea pot ajunge sa se concentreze la nivelul membranelor sensibile ale ochiului, rinichiului, vaselor de sange si articulatiilor producand distrugeri celulare si durere.
O afectiune destul de des intalnita la pacientii cu dirofilarioza este “sindromul venei cave”. In aceasta situatie exista foarte multi viermi (peste 100) la nivelul cordului care migreaza in marile vase. De obicei nu exista simptome premergatoare, iar aparitia socului, colapsului si distrugerii unei mari cantitati de globule rosii fiind brusca. Moartea survine in 1-2 zile,iar singurul tratament eficient este deschiderea venei jugulare si extragerea unui numar suficient de mare de viermi pentru a se putea relua circulatia la acest nivel si pentru ca animalul sa supravietuiasca.
Cum poate fi prevenita aparitia afectiunii?
Ca si prevenire se prefera actiunile de dezinsectie pentru reducerea populatiileor de tantari; colierele cu insecticide puse la gatul cainilor pentru limitarea atacurilor si transmiterea bolii; sau antihelmintice Milbemicin D in doza de 1-5 mg/kg corp cu efecte adverse la cainii cu microfilaria in sange sau Dietilcarbamazina in doza de 5-6 mg/kg corp timp de 20 de zile.
ATENTIE!
Omul poate fi afectat de Dirofilaria immitis. Pana acum s-au inregristrat localizari la nivelul ochiului, pe frunte si in zona axilara.
Comentarii recente