Rasele brahicefalice/ Sindromul brahicefalic
Cainii cu capul diferit
Cei mai multi oameni nu sunt familializati cu termenul de „brahicefalic”. Dar daca sunteti proprietarul unui Mops, Boston Terrier, Peckinez, Boxer, Bulldog, Shih Tzu sau al oricarui alt caine dintr-o rasa cu fata „turtita” trebuie sa va familializati. Cuvantul vine din limba greaca, unde „brachy” inseamna scurt, iar „cephalic” inseamna cap.
Rasele brahicefalice au maxilarul inferior normal in raport cu corpul, iar cel superior este turtit. Atunci cand au fost create aceste rase s-a obtinut ceea ce s-a vrut din punct de vedere estetic, dare ele au fost compromise in alte puncte de vedere, de aceea, proprietarul trebuie sa fie familiarizat cu nevoile speciale ale unui astfel de caine.
Sistemul respirator
Rasele brahicefice sunt cararacterizate prin aparitia Sindromului brahicephalic respirator, sindrom care afecteaza diferite arii ale arborelui respirator, insa din fericire, cei mai multi caini din aceste rase nu il manifesta.
Narile stenotice – Cainii brahicefalici au uneori deschiderile nazale cu orificii foarte stramte. Daca afectiunea este severa, se poate interveni chirurgical pentru largirea acestora.
Alungirea valului palatin – Practic nu este o alungire a tesutului moale, ci datorita scurtarii suprafetei mici pe care trebuie sa se plaseze acesta, se formeaza niste falduri care separa cavitatea bucala de cea nazala, iar la trecerea aerului se produce un zgomot specific, uneori, respiratie greoaie. Proprietarii pot remarca un permanent “sforait” pe care cainele il manifesta, ceea ce il face foarte “simpatic” dar va rugam retineti ca din punct de vedere medical nu este un lucru imbucurator.
Stenoza traheala – traheea poate suferi unele stricturi (ingustari) pe anumite zone. Aceasta boala face ca anesteziile sa fie destul de riscante, dar ele pot fi evitate prin efectuarea de radiografii toracice inainte de interventia chirurgicala.
Stresul provocat de caldura – Datorita tuturor acestor obstructii ale cailor respiratorii superioare, cainii brahicefalici nu au o respiratie eficienta. Un caine cu o conformatie conventionala a fetei este capabil sa elimine aerul expirat mai repede si cu ajutorul limbii. Vaporii de saliva eliminati de pe limba sunt rapid raciti si reinhalati. La aceste rase racirea nu mai este eficienta, iar aerul se reintoarce in pulmoni la o temperatura mai ridicata, supraincalzind astfel tot corpul, mai ales la efort.
Cainii brahicefalici sunt potentiali candidati la atacuri cardiace
Capacitatea acestor caini de a inhala aer este mai scazuta, in conditii normale ea nu este o conditie suficienta pentru a cauza probleme mari dar stapanul trebuie sa aibe grija ca un astfel de caine sa nu devina supraponderal sau sa nu stea prea mult timp expus la caldura, mai ales in lunile de vara.
Problemele oculare
Avand compacte cele mai multe din oasele nazale, cainii brahicefalici au probleme si cu asezarea ochilor.
In primul rand, ochii lor sunt proeminenti, iesiti din orbite, iar arcada orbitara incompleta. Asta inseamna ca orice lovitura primita in cap poate duce la iesirea din orbita a unuia sau a ambilor ochi, ceea ce necesita interventia chirurgicala. Acest lucru se poate intampla chiar si atunci cand stapanul trage foarte tare si brusc de lesa.
Uneori, ploapele nu reusesc sa acopere in intregime globul ocular si apar iritatii conjunctivale sau ale corneei, dar si o lipsa de umectare a acesteia din urma, ceea ce duce la uscarea ei in portiunea centrala, daca nu se produce o corectare chirurgicala. Daca nu putem constata acest lucru cand cainele este treaz, se poate vedea foarte bine cand el doarme (incompleta acoperire a globului ocular cu ploapele). Un caine care doarme tot timpul cu ochii incomplet inchisi trebuie supus corectiei chirurgicale a ploapelor.
Deasemenea, problemele cauzate de lacrimi sunt foarte frecvente la aceste rase. Nu rareori se vad sub ochi urmele facute de lacrimile care se scurg. Acest lucru nu se poate corecta nici macar chirurgical si este un discomfort continuu pentru animal.
Iritatia cronica a corneei poate arata ca o arie pigmentata pe suprafata ochiului, in special in apropierea nasului. Este greu sa fie observata fara o lumina puternica si in functie de localizare poate fi rezolvata chirurgical sau nu.
Alte probleme
Cainii normali au 42 de dinti. Cei brahicefalici au acelasi numar de dinti dar o suprafata de prindere a acestora cu mult mai mica. Ca urmare acestia vor fi distribuiti mai inghesuiti, cu unghiuri improprii, intorsi, favorizand retinerea resturilor de hrana si aparitia bolilor periodontale la varste mult mai fragede decat la rasele non-brahicefalice. Cu cat se incepe mai devreme folosirea produselor destinate igienei bucale si a periajului dentar regulat, cu atat mai tarziu se va apela la anesteziile generale pentru remedierea afectiunilor dintilor.
Infectiile faldurilor pielii sunt destul de des intalnite, mai ales pe fata. Aceste zone ale pielii in care se formeaza falduri, trebuiesc verificate periodic si sesizat medicul veterinar atunci cand apar zone rosii, iritate.
O alta problema a acestor rase o reprezinta dificultatile intampinate la fatare, de mute ori apelandu-se la cezariana. Din acest motiv, asistenta la fatare este obligatorie. E important de stiut ca femelele care prezinta stenoza traheala trebuiesc excluse de la reproductie.
Cainii din rasele brahicephalice manifesta personalitate si inteligenta la fel ca si celelalte rase, dar datorita nevoilor lor speciale, proprietarii au nevoie de mai multe cunostinte si desigur de mai multa intelegere.
Comentarii recente